Het geheim van dé twee krachten die de resultaten in je leven bepalen | Esther Appeldoorn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
tell a friend
Wegwijzer tijdlijn van je leven

Het geheim van dé twee krachten die de resultaten in je leven bepalen

Esther

Esther

Het is half januari. Heb je je voornemens al geëvalueerd? Heb je doelen gesteld die je nu écht, jazeker echt gaat halen?
Doelen en wensen, zoals goede voornemens die je stelt, worden in ruim 90 % van de gevallen niet gehaald. Je hebt vast wel een beeld bij wat je moet doen om bepaalde gewoontes te veranderen. Of een gedachte. Misschien heb je zelfs een actieplan opgeschreven.
Jij weet echt hoe je van het roken af kunt komen: geen sigaretten meer kopen, niet bietsen bij anderen, juist niet die stinkstok aan je lippen zetten.
En bijvoorbeeld hoe je af kunt vallen: die gebakjes echt laten staan en vaker de trap nemen.
In het algemeen kun je zeggen dat we echt wel weten wat we zouden-moeten-doen.

Hoezo worden voornemens vaak geen werkelijkheid?

Wat gebeurt er met ons waardoor we NIETS veranderen.
Er is meer aan de hand.

Elk gedrag, alles wat je doet of niet doet, wordt bepaald door 2 sterke krachten:
Het vermijden van PIJN of het opzoeken van PLEZIER. Elk gedrag!

Dus waarom lukt het niet om je doelen te bereiken? Waarom zeg je misschien deze week al een paar keer tegen jezelf: “Tjee, half januari en ik heb alweer mijn afspraak met mijzelf niet gehaald”.
Hoe werkt dat?

Omdat het plezier in het heden veel groter is dan de pijn in de toekomst!

Het plezier van het gebakje nu eten, is veel groter dan de pijn van straks: namelijk van te zwaar worden.
Het plezier van nu: de sigaret ontspant me, is lekker en gezellig, is veel groter, dan de pijn van eventuele longkanker over 20 jaar.

Dus… nu weet je ook hoe een voornemen halen wel werkt?!
Link meer pijn aan wat je nu doet en superveel plezier aan wat het je gaat opleveren wanneer je ander gedrag gaat laten zien.

Mannen stoppen eerder met roken als ze leren dat roken impotentie in de hand werkt. Je linkt pijn aan iets wat je NU doet. Ik kan me zo voorstellen als ik een man was, dat ik mijn sigaret direct weg zou leggen.

Je gaat zoveel pijn koppelen en associëren met het gedrag wat NU doet en enorm veel plezier koppelen aan wat je graag wilt bereiken. Zoveel, dat je het in alle vezels van je lijf voelt en met al je zintuigen ervaart.

Klaar om ongewenst gedrag los te laten en te transformeren naar gedrag waar je echt gelukkig van wordt?

Ik daag je uit om echt onderstaande oefening te gaan doen.
Wat je gaat doen is geïnspireerd op A Christmas Carol –van Charles Dickens.

A Christmas Carol is een oude allegorie over de man Scrooge die als gemene vrek zichzelf heel succesvol vond en ook helemaal niet wilde veranderen. Maar in de kerstnacht komen er drie geesten die hem alle verstrekkende gevolgen laten gedrag zien in het verleden, heden en toekomst van zijn gedrag. In één nacht tijd werd zijn motor om te veranderen ineens gestart. Toen hij de pijn echt ervaarde alsof het nu al daar was, ontstond er een vacuüm om te veranderen. Er werd een hefboom gecreëerd, doordat de drie geesten hem een ervaring gaven van alle heftige consequenties van zijn gedrag. Er ontstond in ene keer brandstof om te veranderen. Hij nam direct het besluit anders te gedragen vanaf de volgende ochtend.
Hij startte met geven, want niet geven betekende heel veel pijn en ongeluk in de toekomst.

STAP 1: KIES EEN SPECIFIEK GEDRAG DAT JE GRAAG WILT VERANDEREN
Kies een negatief gedrag dat je graag zou willen veranderen. Iets dat je tot nu toe hebt gedaan en nog steeds (regelmatig) doet, maar eigenlijk liever niet doet. Bijvoorbeeld ongezond eten, uitstelgedrag, weinig contact met vrienden, ongezonde relaties, weinig of niet bewegen of druk met allerlei onbelangrijke dingen in het leven.

STAP 2: VOEL DE GEVOLGEN IN HET HEDEN EN VERLEDEN
Sluit je ogen, zie en denk aan én voel de gevolgen van dit gedrag. Welk geloof heb je hierbij? Wat is waar in jou nu?
Welke gevolgen heeft het tot nu toe (gehad) op het gebied van relaties, financiën en gezondheid en in het geheel van voldoening en levensgeluk? Wat heeft het je tot nu toe gekost? Wat ben je aan het missen als je dit gedrag vertoont? Waar heb je het meeste spijt van als gevolg van dit ongewenste gedrag?

STAP 3: STAP 5 JAAR DE TOEKOMST IN
Stap 5 jaar de toekomst in en neem dit ongewenste gedrag met alles wat je daarbij ervaart met je mee. Alle overtuigingen, alle ballast, zeul je 5 jaar mee de toekomst in en drukt je nog even verder omlaag. Kijk jezelf dan eens aan in de spiegel. Kijk hoe je eruitziet, je gezicht, je ogen hoe ze jou aankijken. Ben je een rolmodel voor anderen of niet? Heb je meer energie of minder energie? Hoe is het met je zelfvertrouwen gesteld? Hoe denk je dan over jezelf?
Wat kost het je écht? Wat kost het je op het gebied van relaties, je partner, kinderen, vrienden, jezelf? Hoe is je gezondheid, financiën, als gevolg van dit ongewenste gedrag en met wat je gelooft? Zie het, hoor het en VOEL het.

VOEL DE GEVOLGEN OVER 10 JAAR
Stap 10 jaar de toekomst in. Zeul nogmaals alles mee met alle extra gevolgen van de 5 jaar daarvoor. Wat kost het je?

VOEL DE GEVOLGEN OVER 20 JAAR
Stap 20 jaar de toekomst in. Twintig jaar de toekomst in met dit gedrag met alle consequenties. Wat kost het je? Weke prijs betaal je met je gezondheid, relaties, liefde voor jezelf. Leef je nog eigenlijk? En zo ja hoe dan?

STAP 6: TERUG NAAR HET HEDEN
Kom nu terug in het heden en realiseer je dat dit nog allemaal niet is gebeurd.
Je hebt de mogelijkheid om te veranderen, om er iets aan te doen.
Ben je echt bereid om de prijs te betalen wat je allemaal mist?

STAP 7: VERANDER JE FYSIEKE HOUDING
Verander je fysieke houding volledig. Beweeg alsof je je volledig energiek, krachtig en gepassioneerd voelt. Adem zoals je zou ademen, praat zoals je zou praten, maak gebaren zoals je ze zou maken wanneer je je in deze positieve emotie zit. Doe dit NU.

Deel 2:

STAP 1: KIES HET GEWENSTE GEDRAG
Beslis welk gedrag je zou willen hebben en schrijf dit op. Wat zou je willen doen of wat je zou bereikt willen hebben, maar heb je tot nu toe niet gedaan of bereikt?
Let op: schrijf niet op wat je niet wilt hebben, maar wat je wel wilt hebben! Bijvoorbeeld regelmatig bewegen, goede contacten onderhouden met vrienden, gezond eten of voldoende tijd besteden aan de belangrijke dingen in het leven. Omschrijf je gewenste gedrag positief.
Sluit je ogen en neem even een paar minuutjes om dit echt te ervaren hoe dat is. Denk na over hoe dit nieuwe gedrag of het bereikte doel je leven positief zal veranderen. Hoe gelukkiger zul je zijn? Hoe succesvoller zul je zijn op het gebied van werk, financiën, relaties, gezondheid en emoties?

STAP 2: VOEL DE GEVOLGEN OVER 5 JAAR
Stap 5 jaar de toekomst in met dit nieuwe gedrag. Hoe anders is je leven als je je doel bereikt hebt?

STAP 3: VOEL DE GEVOLGEN OVER 10 JAAR 

Stap 10 jaar de toekomst in. Waar ben je nu?

STAP 4: VOEL DE GEVOLGEN OVER 20 JAAR 

Stap 20 jaar de toekomst in….

Schrijf maar eens op, op welke manier jouw nieuwe gedrag de kwaliteit van je leven vergroot?

Ik wens je super veel succes hiermee. Heb je vragen weet je mij te vinden.
Onthoudt PIJN en PLEZIER! En beiden zijn krachtige motivatiebronnen.

Ik zie je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
gratis ebook grenzen stellen

Mindflow inspiratie ontvangen in je mailbox?! Ontvang het gratis e-book!