zelfvertrouwen | Esther Appeldoorn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
tell a friend
Elke kleine stap maakt een grote op je levenspad

zelfvertrouwen

Esther

Esther

Alles zal Rechkom

Op een onbekend pad

Ik ging mee met een vriendinnetje op de bassischool naar ballet, omdat zij niet alleen durfde te gaan. Ze vond dat net té spannend. Ik wilde dan wel mee voor haar en om te kijken wat dat was, ballet. Ik hield al wel van volksdansen.
Als klein meisje van 10 wist ik toen ik de eerste danspasjes deed, dat ik dit heel lang wilde doen en dat dit alles mij mega fascineerde. De muziek, de armbewegingen en daarmee het gevoel wat het mij gaf. Ik kon mij uiten op een manier die ik nog niet op die manier had ontdekt. Het was heerlijk. En al gauw was er een jaar om. Dat gevoel, die gebeurtenis, heeft mij daarna ruim 27 jaar gemotiveerd om met dans bezig te zijn, om mijzelf te pushen tot de limit, om te creëren als dansdocent en als choreografe en om als danser op het podium te mogen staan. Om voor een studiereis naar New York te vliegen om daar met de prachtige dansers van de José Limón Dance Company mee te mogen trainen, mijn grote droom.
Dus wat als ik heel onzeker was geweest? Dan was ik niet gegaan. Dan was ik ruim 25 jaar boeiende carrière misgelopen.

Piepjonge mensen, die opgroeien in een veilige omgeving, zijn vrijwel altijd onbevangen. Als kind ben je nieuwsgierig aan het onderzoeken en in de verwondering van de dingen. Een natuurlijk zelfvertrouwen is hen eigen.

Zelfvertrouwen gaat voor mij om het innerlijk vertrouwen op jezelf. Dat je van binnenuit weet wie je bent, wat je waard bent, wat je hebt te geven en dat uitstraalt. Het is ook volgens mijn zoon, de zuurstof voor motivatie doordat je zonder twijfels de dingen doet die je doet, als vanzelf in een flow komt en dan voel je je goed.
En dat gebeurde mij met mijn eerste danspasjes toen ik koos voor het onbekende pad.

Hoe is dat voor jou?
Om jezelf te kunnen zijn vanuit een innerlijk zelfvertrouwen lijken ook een aantal andere begrippen in besloten:
– Zelfacceptatie, ik ben goed zoals ik ben. ik vergelijk mijzelf niet met anderen en anderen mogen zijn zoals ze zijn.
– Op mij eigen mening vertrouwend, onafhankelijk van een ander kan ik kiezen voor wat ik vindt.
– Zelfwaardering, eigenwaarde, ik weet wat ik waard ben.
– Zelf waarde geven aan mensen die je ontmoet en ervaringen die je hebt. Weten wat belangrijk is en welke waarden daarbij horen waardoor je naar deze waarden gaat leven.
– Zelfrespect – ik ben trouw aan mijzelf.

In beweging
Zelfvertrouwen kan vergroot worden en sterk voelen en het kan afnemen, dat voel je wanneer de onzekerheid de kop op steekt. Het werkt vaak in een golfbeweging in het leven.
Wanneer de zaken in het leven helpen en jou goed afgaan, groeit als vanzelf het zelfvertrouwen. Ervaar je veel tegenslag wordt het zelfvertrouwen op de proef gesteld.

Waar zit je veerkracht?

Je kunt jezelf helpen door met veel zelfvertrouwen de dingen te doen en je kunt bijdragen aan andermans zelfvertrouwen te verhogen. Door bijvoorbeeld op een positieve manier samen te werken, successen te vieren, complimenten te geven.

Lachen is ook echt magisch. Lachen werkt helend, ontspannend, Even glimlachen op zomaar een moment, vergroot instant jouw zelfvertrouwen en laat anderen zien dat je goed in je vel zit. Dan nodigt het ook uit tot nog meer glimlachen bij degene die je ontmoet die zich daardoor ook anders gaat voelen. Hoe mooi is dat in synergie.

Gedachtekracht
Wat je denkt en tegen jezelf zegt, kan opbouwend zijn of destructief uitpakken voor je zelfvertrouwen. Wat zeg je precies tegen jezelf? Alle gedachten die jij tegen jezelf zegt, de woorden en de toon, hebben direct impact op jouw gemoedstoestand. Soms lijkt het niet eens zo belangrijk. Toch?

Elke keer dat je een foute handeling bij jezelf opmerkt: “zie je wel wat ben ik toch een sufferd”.
Elke keer dat een relatie verbroken wordt: “Zie je wel, niemand vindt mij leuk genoeg.”
Of als je eigenlijk een andere relatie of baan wilt, maar toch blijft hangen want: “nu weet ik in ieder geval wat ik heb.”
Het vasthouden aan zekerheid. En dat gaat toch weer wringen want eigenlijk ben je wel klaar met die relatie of baan. Je zou er zomaar onzeker van kunnen worden.
Of, wanneer je geen uitdagingen meer aangaat omdat er angst onder zit: “Stel nou dat….dit of dat mij overkomt?”

Ik vraag me op zo een moment dan af:
Esther, wat is het ergste dat je kunt overkomen als je dit nu gaat doen? Wat is het ergste wat zou kunnen gebeuren? En naar het antwoord geluisterd te hebben te hebben:
Is het realistisch dat dit gaat gebeuren?

Zo nee, waar hebben we het dan over? Gooi weg die angst. Hup, beeld van de angst maken, verfrommelen en de dampkring inschieten. Echt!

Zo ja, zou ik mij dan kunnen voorstellen dat de schade te herstellen is, of dat er iemand op de wereld is die al eerder met dit bijltje heeft gehakt?
Waar maak ik mij dan druk over?
Wat zou je tegen een vriend of vriendin zeggen hierover? Behandel jezelf eens echt zoals je een goede vriend zou behandelen. Met aandacht en met compassie!

Alles zal rech-kom
Ik ben opgevoed met de uitdrukking: “alles zal rech-kom”.
Het komt altijd goed.
En altijd is een magisch woord. Het is een absolutisme. Dus wanneer het altijd goed komt, komt het dus a-l-t-ij-d goed. Misschien niet op de manier die je verwacht, maar het komt goed!
Vertrouwend op de keuzes die je kunt maken die echt belangrijk voor je zijn,
Vertrouwend op het universum dat helpt,
Vertrouwen hebben in de goede afloop van de dingen.
Hoe moeilijk het ook soms lijkt te zijn.
En wanneer je dan open kunt ervaren wat er dan gebeurt en de situatie bekijkt met de aandacht in de trant van: hmm interessant.
Dan ga je vanuit jouw eigen innerlijke kracht oplossingen zien en op het leven vertrouwen. En dat vergroot jouw weerbaarheid en daarmee ook je zelfvertrouwen.

Paar kleine tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten?
1. Aan je lichaam werken? Sport verbetert je fysieke houding en geeft een fit gevoel daardoor voel je je sterker.
2.  Een visualisatie in de doe-alsof mode? Wanneer je doet alsof, leer je je fysiek en je brein wat het moet gaan doen.
(tip: Luister eens naar mijn visualisatie: creëer je dromen in het nu. Stuur mij een mailtje en ik stuur je de link).
3. Zeg eens wat vaker: Ik ben goed zoals ik ben.
4. Hou van jezelf! Door echt van jezelf te houden, word je minder afhankelijk van de goedkeuring en liefde van anderen.
5. Sta je aan de vooravond van een project, een uitdaging? Deel enge to-do zaken op in kleine stapjes. Stap voor stap de berg op en je komt vanzelf boven. En je hebt dan jezelf bewezen dat je het kunt.

Bovenstaande innerlijke vermogens hebben we allemaal in ons! Het bewustzijn ervan is stap één.

En je weet het: alles zal rech-kom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
gratis ebook grenzen stellen

Mindflow inspiratie ontvangen in je mailbox?! Ontvang het gratis e-book!