Rustig en kalm..... zo doe je dat! | Esther Appeldoorn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
tell a friend

Rustig en kalm….. zo doe je dat!

Esther

Esther

Rustig en kalm zo doe je dat

In maart 2013, alweer even geleden, was John Grinder, een van de grondleggers van NLP, hier in de RAI in Amsterdam en gaf vijf geweldige NLP verdiepingsdagen in zijn technieken: New Code NLP. Wat een feest om bij hem en zijn trainingspartner Carmen Bostic St. Clair te trainen.

New Code NLP is ontwikkeld door John Grinder. Hij heeft fysiologie als uitgangspunt gebruikt in deze technieken. Het zijn de technieken waarbij het verbeteren van je gemoedstoestand en werken met het onbewuste de hoofdrol spelen. Hieronder deel ik met je het volgende oefenmodel: The Chain of Excellence.

Met deze kennis leer je om in korte tijd je prestaties te verbeteren en je rustig te voelen in uitdagende situaties. Of het nu gaat om het geven van een presentatie, een sollicitatiegesprek of het doen van een auditie. Met behulp van ademhaling kun je veel bereiken en wordt de ervaring van een spannende uitdaging leuker en plezieriger. Je kunt het prima aan.

Stel je eens voor: je bent zenuwachtig voor een gesprek en je ademt snel en hoog in de borst, je schouders en je nekspieren zijn gespannen, je gemoedstoestand laat te wensen over (zenuwen all over the place) en je prestaties daarna ook. Stress alom.

Wat gebeurt er eigenlijk bij spanning en stress in het lichaam?

Er komt een stofje adrenaline vrij die aardig lang de boel in je lichaam weet te ontregelen. Je brein denkt aan gevaar, dus wil je lichaam brengen in een staat van paraatheid om te vluchten. Het gevolg: stress stress stress die blijft hangen. Voor even niet erg maar in een examenperiode of voor een sollicitatie niet echt handig.

Stel je probeert het volgende uit:

1. Adem even een tijdje heel oppervlakkig en snel, hoog in je borst. (fysiologie)Voel wat dit doet met je lichaam. Hoe is de spanning verdeeld in je lichaam? Merk eens op, wat dit doet met je gemoedstoestand? Stel je voor dat je nu, terwijl je zo blijft ademen en voelen, een belangrijke auditie zou moeten doen of een presentatie geven. Hoe zou dat zijn?

2. Adem nu een tijdje heel diep en rustig in en uit. Vanuit onder in je buik. Net onder je navel waar je energiepunt zit (dansers onder ons noemen dat het centrum). Leg gerust even je handen op je buik om het goed te voelen. om je hand op je buik te leggen. Voel hoe je lichaam tot rust komt. Bemerk dan welke invloed het heeft op je gemoedstoestand. Je hartslag regelmatig wordt. Op welke manier is die veranderd?

Stel je voor dat je nu diezelfde auditie moet gaan doen of die presentatie gaat geven, en merk op hoe anders dat zal zijn.

Lijkt een open deur toch?

En toch is het niet altijd gemakkelijk om eraan te denken wanneer je de spanning op voelt komen. Wat ga je doen? Aandacht naar je adem brengen! Bijkomstigheid is ook dat je uit je pieker-gedachten komt en uit je beperkende interpretaties van wat je ziet in je omgeving of jouw gesprekspartner omdat je je druk maakt om zaken die buiten je eigen controle liggen.

De Chain of Excellence samengevat
Je kunt de ketting zien als een doorgeefluik van verschillende elementen in je lichaam die jouw een bepaald gevoel geven. Het gaat om de beïnvloeding van je gemoedstoestand. De ketting gaat zo:

Het verbeteren van je prestaties begint met het verbeteren van je gemoedstoestand. Het verbeteren van je gemoedstoestand begint met het verbeteren van je fysiologie. Het verbeteren van je fysiologie begint met het verbeteren van je ademhaling.

En viseversa: Je ademhaling beïnvloedt je fysiologie. Je fysiologie beïnvloedt je gemoedstoestand. Je gemoedstoestand beïnvloedt je prestaties.

Adem, fysiologie, gemoedstoestand en prestaties zijn gekoppeld als een domino in je lichaam.

Adem is de basis: Door je ademhaling te verdiepen wordt je vanzelf rustig, Adem is de basis van al het leven. Wil je meer controle over je gevoel en gedrag, concentreer je dan op je ademhaling. Simpelweg alleen al je aandacht brengen naar je ademhaling helpt al. Het helpt je om binnen enkele ogenblikken, je gedachten tot rust te brengen en uit je hoofd in je lijf te komen. Je hartslag komt in een rustig ritme en onrust krijgt geen kans.

Rust en kalmte oefenen

Leg je handen op je buik bij je navel. Adem in door je neus, zodanig dat je handen iets omhoog komen. Tel hoelang je inademing duurt (bijvoorbeeld 3 tellen). Houdt je adem dan evenveel tellen vast. Adem twee keer zolang uit door je mond. Wacht evenveel tellen als de inademing voor je weer inademt.

Dan adem je weer 3 tellen in door je neus, helemaal tot in je buik, 3 tellen vast, uit door je mond gedurende 6 tellen, 3 tellen wachten en weer in. Doe dit gedurende een minuut en je zult al verschil ervaren. In de stappen die ik hier onder beschrijf ga ik uit van een inademing van 3 tellen. Is het voor jou anders, bijvoorbeeld 4 tellen, dan pas je het schema aan.

De oefening:

1.   Leg je handen op je buik

2.   Adem in door je neus (3 tellen), waarbij je handen omhoog komen

3.   Houdt je adem 3 tellen vast, met volle longen

4.   Adem 6 tellen uit door je mond

5.   Houdt je adem 3 tellen vast, met lege longen

6.   Adem weer in door je neus

Uit je hoofd in je lijf

Dit kun je herhalen zo vaak als je wilt. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt en dat je steeds sneller rustig wordt. Bovendien worden je denken door het tellen in beslag genomen, waardoor negatieve gedachten geen kans krijgen. Merk je dat je gedachten afdwalen, geeft niets, dan breng je je aandacht gewoon weer terug naar waar je mee bezig was. Net zo vaak als nodig is.

In het begin kan het handig zijn om een vast moment per dag te kiezen om te oefenen. Naarmate het gemakkelijker voor je wordt kun je het overal toepassen; op je werk, voor een presentatie of in een gesprek waar je tegenop ziet. Als je meer geoefend bent hoef je je hand niet meer op je buik te houden en door je mond uitademen kan al met een minuscule opening tussen je lippen. Zo ziet niemand waar je mee bezig bent, maar jij wordt lekker rustig.

Veel plezier en laat weten hoe het jou heeft geholpen!

Ik zie je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
gratis ebook grenzen stellen

Mindflow inspiratie ontvangen in je mailbox?! Ontvang het gratis e-book!