Repetition Is The mother of all skill en iets met een bus | Esther Appeldoorn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
tell a friend
mindflow blog bus

Repetition Is The mother of all skill en iets met een bus

Esther

Esther

De bus is een mooie metafoor om te verhelderen wat ik bedoel met hetgeen ik met je wil delen: het begrip oorzaak en gevolg. Ben jij de eigenaar en bestuurder van de bus van jouw eigen leven? Of laat je een ander beslissen hoe de route verloopt? En precies welke resultaten levert dat op? Wanneer je zelf bepaalt of iemand anders?

Voor in de bus
Wanneer jij het stuur van je leven in je handen hebt, neem je zelf de beslissingen in jouw leven waar het naartoe gaat. Dan zit je aan de kant van de oorzaak.
Jij hebt de regie en bestuurt letterlijk de acties in jouw leven.
Komt er een gat in de weg, ga je eromheen, komt er een andere moeilijkheid op je pad, dan bepaal je zelf hoe je ermee om wilt gaan. En dat levert veel flexibiliteit op, want je kiest zelf hoe hard je het gas intrapt, welke pauzes je neemt, hoeveel mensen je in je bus toelaat, wat er gedacht wordt in jouw bus.
En natuurlijk kun je, hoe goed je ook bent voorbereid op de route, niet alles op voorhand weten hoe het zal verlopen.
Als je in een training zit en je hebt het koud, doe je dan het raam dicht? Als de stoelen hard zijn en je hebt er last van neem je dan volgende keer een kussentje mee? Of klaag je in de pauzes steen en been en zit je de volgende keer weer hard?

Achter in de bus
Zit je achterin, dan laat je je rijden, je ziet waarschijnlijk niet eens waar je precies naar toe gaat. Je zit lekker zo achterin de bus. Jij bent niet verantwoordelijk voor wat er gebeurt tijdens de rit, de route of welke bestemming je bereikt. Dan zit je aan de kant van het gevolg.
Wanneer er iets mis gaat ligt het aan de chauffeur. Jij kunt er toch niks aan doen?
Achterin de bus ga je niet in de actie. Het is ook niet zo nodig. Het ligt niet aan jou, het ligt aan de ander, aan de situatie, aan de weg, het klimaat, aan de politiek, aan de ouders, aan de juf, aan de ex, aan het weer. Dus…

Keuzes
Voor in de bus ga je ervan uit dat je altijd een keuze hebt, om wat er ook op je pad komt, te beoordelen te bevragen en daarna een actie te doen. Wat kan ik anders doen? Wie kan ik om hulp vragen? Wat kan ik hiervan leren? Hoe kan ik op een andere manier… Wat is er nog meer mogelijk?

Je weet dat je niet altijd kunt beïnvloeden wat er op je pad komt, wél hoe je ermee omgaat.
Met andere woorden om nog maar een andere metafoor te gebruiken: je kunt niet de kracht van de wind bepalen maar wel hoe je je stand van de zeilen zet.

En dat is zoveel waard. Dat maakt zo echt zo veel uit in het leven! Mij geeft het een gevoel van autonomie.

Hoe doe jij dat?
Hoe is dat voor jou? Hoe doe jij de dingen? Zit jij het liefste voorin of achterin?
En is dat comfortabel of niet? Welk gevoel geeft het jou? Welke impact heeft het op jouw gemoedstoestand, op je actiegerichtheid, een mate van regie ervaren en autonomie?
Met welke reden zit jij voor of achterin?

Misschien sta je al aan de kant van de oorzaak, zit je voorin de bus en stuur jij je eigen leven naar volle tevredenheid. Dan heb je de voordelen al ontdekt. Dus houden zo!

Merk je dat je toch eigenlijk vaak de schuld bij de ander legt, regelmatig achter in de bus zit en wil je dat veranderen? Sta op, loop naar voren in jouw levensbus en pak gewoon het stuur.

Het is kan wel even wennen zijn. Misschien merk je in het begin dat je nog onbewust achterin bent gaan zitten. Gewoontes kunnen nog weleens hardnekkig zijn. En dat geeft niks. Oefening baart kunst is al een eeuwenoud gezegde. En met een aantal kleine stappen maak je alsnog een grote.

Soms is het stuur even uit handen geven ook helemaal niet erg. Delegeren kan uiteraard. Wanneer je maar bewust vanuit de bestuurdersstoel beslist over wat jij belangrijk vindt.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen keuzes. You better make them count.
Ik zou wel weten wie ik laat rijden.

Wil je NU al een stap maken in het kiezen van jouw eigen unieke busroute, schrijf je dan in voor Mindflow, dan ben je ook als eerste op de hoogte van workshops en trainingen.

Vanuit je hart, jouw eigen waarden nieuwe keuzes maken dat gun ik jou.

Ik zie je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
gratis ebook grenzen stellen

Mindflow inspiratie ontvangen in je mailbox?! Ontvang het gratis e-book!